Lidt kongeligt har man da lov at være! …Der var engang…Laszlo besluttede sig onsdag for at aflevere sin helt egen gave til kronprinsparret.
Klokken 16 mødte han efter aftale med borgmesterkontoret op ved kongeskibet “Dannebrog” for at aflevere et par helt særlige og eventyrlige flasker Tokaji vin, som gave til kronprinsparret.
Laszlo importerer ungarsk vin og delikatesser, som særlige Tokaji Aszu -Kongelig vin og foie gras. fyens.dk af: KIRSTEN NEPPER-RASMUSSEN,
Tokaji Aszú 3 puttonyos 2007 Foie gras Natur gåselever Tokaji Aszú Essencia 1993 Premium Selection 100 g. med 91% gåselever i.
”C´EST LE ROI DES VINS ET LE VINS DES ROIS. ” MED DISSE ORD SKAL LUDVIG DEN XV. HAVE RAKT SIN MAITRESSE MADAME DE POMPADOUR ET GLAS TOKAJI ASZÚ.
MEN DEN ÅNDRIGE UDTALELSE ER IKKE HANS: DEN STOD ALLEREDE PÅ SOLKONGEN´s, LUDVIG DEN XIV.´s TID UD FOR TOKAJI VINEN PÅ ET MENUKORT VED HOFFET.
DEN LATINSKE VERSION AF DENNE SÆTNING – VINUM REGUM, REX VINORUM- OG PÅ DANSK – KONGERNES VIN, VINENS KONGE-, SOM I DAG BRUGER FOLK FLITTIG TIL BAROLO, MEN ALTSÅ HØRER TIL TOKAJI, SOM ER VERDENS FØRSTE NATURLIGE DESSERTVIN. Latinske version må Tokaji vine af særlig god kvalitet stadig have stående på sin etiket.
Jeg ville meget varmt anbefale, Hugh Johnson om Tokaji: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=pEs_UzpcHQ0&feature=endscreen
om Foie gras – med god samvittighed
FOIE GRAS er kejseren blandt konger inden for delikatesser. Uden foie gras vil gastronomien ikke være den samme.
…Hvad er der måske mere perspektiv i at rette blikket mod den ungarske typiske måde at producere varen på. Gæssene går på friland med græs og grønt og bliver kun håndfodret de sidste tre uger før slagtningen og typisk kun fire-fem dage. Ikke noget med at stoppe majs ned i halsen på dem. De spiser frivilligt af hånden i et kvarters tid, men kun hvis de ikke selv pirker majsen op. På den måde bliver de lyntilvænnet og spiser selv frivilligt videre.
Bortset fra, at 70-90 procent af den ungarske foie gras, som ikke bliver helt så stor som den franske, eksporteres til Frankrig, hvor den blandes med fransk lever og sælges videre som fransk, kan man med lidt god vilje se et måske brugbart alternativ i den ungarske måde.
Det næste etiske spørgsmål er naturligvis: Er det forsvarligt at gøre gæs til majs-narkomaner? Læs hele artiklen her: http://www.information.dk/49113 Af: BJØRK (KRISTEN BJØRNKJÆR)