Gå på opdagelse i luksus-vine…

POLITIKENS Luksustest den 10.nov.2008 af Jørgen Mønster Pedersen

Gå på opdagelse i luksus-vine 

Vin er jo en forunderlig ting. Vi kan betragte den som en daglig fødevare (’giv os i dag vor daglige vin’), eller vi kan betragte vinen som et luksusprodukt, og ind i mellem disse to ekstremer er der en masse mulige holdninger.

Det vigtigste er imidlertid, at vi som forbrugere spænder vidt nok til at kunne omfatte alle vinens smagsaspekter og alle facetter i dens prisspektrum.

Fattig er nemlig kun den, der ikke udnytter de muligheder, der er for at tage på opdagelse i vinens forunderlige verden. Det kan være på ’monkeyclass’, det kan være på businessclass, men pointen er, at man kommer fremad under alle omstændigheder….

Skøn ungarsk blanding
Ungarn har vi haft lidt flere erfaringer med end Brasilien, og jeg har klart den holdning, at vi skal se Ungarn som et meget spændende vinland, der har en lang tradition at bygge på, og som nu er kommet ind i nutidens Europa. Det gælder selvfølgelig især klassikeren Tokaji, men det gælder også rødvinene, heriblandt den næsten lige så klassiske Egri Bikavér, eller Tyreblod, som den er kendt som,

Skøn blanding
St.Andrea Áldás, Egri Bikavér fra byen Eger i det nord-østlige Ungarn har altid været en blanding af forskellige druer, og i Áldás 2006, der er fremstillet af producenten St. Andrea, finder vi kékfrankos (som er det ungarske navn for den østrigske blaufränkisch), kadarka, merlot og pinot noir, altså en skøn og frugtbar blanding af lokale og vesteuropæiske druesorter. Det giver en vin med en særlig, måske ungarsk tone, som er lidt anderledes end de andre rødvine, vi har med i denne måned; forfriskende anderledes

Politikens Luksusvine den 05.09.2010   af Jørgen Mønster

…Og så skal vi lige slutte af med et af mine hjertebørn – Ungarn. Det er formodentlig ikke udelukkende, fordi jeg i de gode gamle 1970’ere overnattede på campingpladsen i Eger, at jeg er glad for denne måneds ungarske vine.

Eger er kendt for sin specielle rødvin Egri Bikavér, på dansk Tyreblod, og månedens Hangács terroir Egri Bikavér (en enkeltmark på 19 hektar) er en blanding af kekfrankos (som vi kender fra Østrig som blaufränkisch), merlot, cabernet franc og pinot noir. Det er en vin, der gør mig glad i kraft af sin elegance og finesse.

For at vende tilbage til danske supermarkeder, så burde de indse, at ungarsk vin, der har gennemgået et fantastisk udviklingsarbejde i de seneste 20 år er andet endøsteuropæiske vine”…

 

Dette indlæg blev udgivet i Info. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *