Får du hovedpine af rødvin?

Chateau Migraine!


Af: Erik Skovenborg er vinanmelder og som læge en af vinens bedste advokater.

Hvorfor får nogle af os kraftig hovedpine af rødvin? 

De færreste undrer sig, når de vågner op med en dunkende hovedpine morgenen efter at have kigget dybt i rødvins flasken.

Pas på vinens farve!

Der er mange teorier i omløb om årsagen – lige fra stoffet tyramin, der også findes i ost og chokolade, til vinens indhold af svovl. Glem alt om det, og koncentrer dig om vinens farve. Jo tættere og mørkere farve den har, desto værre hovedpine får du.

De fleste, der får hovedpine af rødvin, tåler hvide vine, og ganske mange tåler også rosévin. Hvis vinen ikke er alt for sort-violet, tåler mange også et enkelt glas rødvin.

Derfor… har vi St.Andrea Magyalos Kadarka 2007/2008 og Pinot Noir 2009, som ikke er præget af tannin og godt til dette publikum 🙂

 af: VINAVISEN Nyheder i uge 48, 2012
St. Andrea, Magyalos Kadarka 2008, lav alkohol (12,5%) Pris: 175 kr./fl   
Denne dejligt lette rødvin kan minde om en god Pinot Noir, men den er altså lavet på den lokale ungarske drue Kadarka. Vinen er flot og vellavet – og dyr. Men der er forhåbentlig et publikum til den.

 af: VINAVISEN Nyheder i uge 20, 2012                                                 St. Andrea, Pinot Noir, Egri, Ungarn, 2009, lav alkohol (13%)                           Pris 115 kr., pris ved 6 flasker,                                                                               Fortræffelig rødvin – det var lige ved, at vi gættede på en bourgogne. Det er en klassisk Pinot, kompleks og krydret. En virkelig nydelse. Hvor er det dejlig at smage en god vin fra Ungarn – et gammelt vinland, som vi danskere mærkværdigvis undgår i vores valg af vin. Prøv denne her! 

Dette indlæg blev udgivet i Info. Bogmærk permalinket.

2 svar til Får du hovedpine af rødvin?

  1. jette laustsen skriver:

    Min mand,61 år kan efter 1/2 års tid ikke tåle vin. Ej heller alkohol,øl – dette har han nu nærmest ikke brudt sig om. Men med vin,uanset hvilken, går det galt. Rædsom hvp. ved blot et glas- kan vare 1 døgn. Han tåler heller ikke oksekød.

    Han har fået påvist urinsur gigt. Får mod dette Apurin.

    Han fik i ca 2003 lavet en større by-pass og får medicin: Betablokker,blodfortyndende ( ikke AK ),kolesterolsænkende.
    Pga en nerveskade i ansigtet ( ca 16 år gammel ) har han i de senere år fået Garbapentin mod nervesmerterne.
    Måske har min mand haft et par små blodpropper i hjernen for ca 10 år siden ( us. Skejby ),men ingen gener.

    Vi undrer os over den ret pludselige reaktion på vin og rødt oksekød,hvilket han har tålt udmærket.
    At han har almindelige gener fra hovedet normalt i dag-nattetimer er nok betinget af medicinen ? Clopidogrel,f.eks ? ja,sådan er det blevet mere og mere; som et “savværk” i hovedet. Men det lever han med.

    At nyde et glas god vin ville være skønt for ham af og til; men det duer ikke. De beskrevne hovedpine-gener bliver suppleret med “rundtossethed”,tungt hoved – som “tømmermænd”. Blot 1 glas er mere end nok til at udløse generne !

    Spørger blot for at forsøge at forstå,hvad årsagen kan være – nyrer,lever-tal : OK.
    Han tåler kaffe,chokolade,svinekød,nødder ….,hvis der findes en åbenlys forklaring så vil vi da være glade for at få en forståelse. Vinen kan undværes. Men ikke medicinen.

    Med venlig hilsen, Jette L. ( hustru )

  2. Laszlo skriver:

    Kære Jette! Så herfra kan jeg varmt anbefale Tokaji Aszu essencia, som i følge Vinavisen http://www.vinavisen.dk/sider/Nyheder_2001-07 Esszencia er flydende guld!
    Den berømte ungarske Tokaji Esszencia fremstilles af den første most, der af sig selv flyder fra de sentplukkede, næsten rosinagtige druer. Det er en “essens”, der ifølge sagens natur ikke fremstilles i ret store mængder.
    Vinen er så rig på sødme, at den næsten ikke er til at hælde ud af flasken, og den er så rig på aroma, at den bliver i munden i timevis. Sukker-indholdet er gerne på over 50 procent, så gæringen tager år og bliver aldrig rigtig færdig.
    Men det er også en vin, der har tiden for sig. Den kan sagtens blive 200 år – hvilket sikkert også vil fremgå af den flaske, der blev solgt hos Christie’s. Tokaji Esszencia er “flydende guld”!

    Derfor giver Esszencia et langt liv
    Tokaji Esszencia er en vin, som har været brugt som fyrstelige gaver. Kejser Franz-Joseph sendte således hvert år Esszencia til dronning Victoria – i et antal flasker, der svarede til hendes alder. Og hun blev jo som bekendt meget gammel – måske ville hun gerne være sikker på også at få næste års sending.
    Esszencia har store livgivende kræfter, der endog skal kunne genopvække folk, der ligger på deres yderste. Spørgsmålet er så blot, om man kan få nedslag i sin livsforsikrings-præmie, hvis man har en flaske Esszencia stående …
    Tokaji Aszú Esszencia er en nyere opfindelse. Den presses udelukkende af de indskrumpede aszu-druer – nærmest som en tysk Beerenauslese. Køber man i dag Esszencia, er det ofte denne udgave, man får.
    Men… Kontakt venligst også Erik Skovenborg. Han er læge og ekspert med vin og helbred:
    Kildegaarden 10 1.th.,
    8000 Århus C.
    tlf.: 86 221603 (privat)
    tlf.: 21 499041 (mobil)
    e-mail: erik@skovenborg.dk

    Med venlig hilsen,

    Laszlo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *