TOKAJI ÆDELSØDE VINE

Tokaji ædelsøde vine, hvad er det? Det flydende guld!              Vinens sande naturlige sødme er en smag! 

Hugh Johnson om Tokaji                                                          (britisk forfatter og vinekspert. Han betragtes som verdens bedst sælgende vinskribent)

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=pEs_UzpcHQ0&feature=endscreen

                                                                                                                 Karoly(udt.Karoj) Ats (1965) fra Royal Tokaj er nu den nye chef ønolog for Grand Tokaj (tidligere Crown Estates) siden april 2013. Karoly er Winemaker of the Year i 2012, berømt for sin 100-point “Aszú” vin, da i 2006 den amerikanske Wine & Spirits Magazine gav sin 1999 Aszu essencia 100 point , og dette år blev han valgt til ” ønolog of the Year” i Tokaj. I 2012 blev han tildelt titlerne ” Winemaker of vingårde ” og ” Winemaker of the Year”.  Den 20 marts 2014  fik prisen for udvikling af Tokaj vindistrikt, Cross of Merit! Tillykke!  Link: http://www.crownestates-tokaji.com/index.php?lang=en    

Vi anbefaler servering af ædelsøde vine på 8 ℃-12℃. Dette kan opnås ved at lagre vin i køleskabet. Tag den ud og åbne den 5-10 min. før servering. 

Bland selv smagekasse v/6 fl.                                                                       Pris/fl. v.6 fl.

Tokaji Late harvest Gold 2013, botrytis sød, 0,5 L, alc.10,5%, r.sukker 117,3g/l, acid 6,7g/l,

Tæt på som en 5 puttonyos Aszu på min.18 karat gold! Meget moden tropisk, men krydret duft domineret af mango, appelsin og mandarin. Ligeledes bærer dens smag en blanding af tropiske frugter, som fortryller forbrugeren. Desserter med indhold af tørrede frugter, blå ost eller endda kød retter tilberedt med tropiske frugter, citrus og saucer af en sådan art (f.eks duck à l’orange). Fik guldmedalje i Paris den 3.03.2015 og ved Challenge International du Vin i Bordeaux den 30.04.2015

Kr.99,- p.t.udsolgt

Crown Estates Tokaji Aszu 3 puttonyos, Premium Selection,2007 Alc.12 v/v%                                        af VINAVISEN Nyheder i uge 52,2012
“Elegant hvidvin, sød, men ikke sliksød – en vin med ren frugt og noter af pære og kvæde. Flydende guld til en rimelig pris i forhold til kvaliteten.” Det er meget ærgerligt, at folk ikke kender vinens værdien, ligesom azteker indianerne, der holdt ægte guld i hænderne og byttede med Cortez spanske soldater for farvet glasperler. Ups!OBS! Siden 2013 Tokaj Vinregion har stoppet fremstillingen af 3 og 4 puttonyos! Kun få flasker er tilbage i hele verden!
             Kr. 170,-                   12 YEARS OLD    Billedresultat for tokaji aszu 3 puttonyos 2007

 

TOKAJI ASZÚ  5 puttonyos 2013 Alc. 9,5 % vol. Decanter World Wine Awards 95 point and Decanter World Asien Awards 97 point goldmedal! En vin med meget komplekse, udsøgte aromaer, den er sammensat af botrytis fra de skrumpede aszú-bær og har fersken, appelsinskal, sprøde figner, eksotiske blomster med et strejf af dild i slutningen. Udtagning af vin, den har en meget klar frugtagtig smag med orange, kvæde, pære og abrikosnoter sammen med et udseende af hvid chokolade og vaniljeessens. Syrerne holder vinen rund og lang. Finishen er af en kalk-grapefrugtaroma, der holder sig lang i munden med en moden kaffesmag takket være aldringsprocessen i tønder. Dette er en virkelig fin Tokaj-vin med stort potentiale og en lang udviklingsfase forude!  Servering temperatur: 10-12 °C Kr. 350,-kun, få flasker tilbage,  for at få et bredere smil til flere 🙂

Af tysk-ungarsk afstamning greverne af Degenfeld familiens historie fører tilbage til middelalderen Schweiz. De ankom i Ungarn i starten af det 19. århundrede. Med deres overlegne godser , de spillede en vigtig rolle i historien om Tokaj-Hegyalja. En af de mest indfyldesesrige Tokaj grundejere, grev Imre Degenfeld var et stiftende medlem af Tokaj-Hegyalja Wine Makers samfund, som etableret i 1857.   

Billedresultat for gróf Maria Degenfeld

 

 

Grevinde Maria Degenfeld gift Dr. Thomas Lindner besluttede de i 1994 at følge over et århundredes traditioner, og at genoplive winery.  For at opnå dette købte de den førsteklasses vingård og en gammel kælder i Tarcal, nær Tokaj by. Den 100 hektar stor vinmarker hører til de bedste drue voksende områder i hele Tokaj-Hegyalja. Ejerne er forpligtet til løbende udvikling og investeringer med henblik på at sikre, at deres vine er altid af højeste kvalitet, når de når frem til forbrugeren. De betragterdet som deres mission at sprede ord i Tokaj vine og deres vin region i resten af verden. “Pligten til ædel” – afspejler filosofien om vingården i uden kompromis sit fremragende arbejde.                 

Billedresultat for økologisk mærke eu

 

100 hektar i alt!

grev Degenfeld Tokaji Aszú 5 puttonyos 1999, 11% alc.      Musealsk vin, det er ikke på markedet! Denne vintage sikret høj kvalitet, koncentrerede, smagfuld aszú bær. Farven tendens til at være strågul. Den fristende duft af abrikos er ledsaget af friskhed botrytis. Vintage kan godt fremlagt af acidy smag rart efter smag, stor kompleksitet. Denne vin giver uforglemmelige gastronomiske eventyr til krydrede orientalske retter og stærk, blå ost. Anbefalet temperatur: 11 ºC

  • Sukker indhold: 141,0 g / l
  • Alkohol: 10,5%
  • Syreindhold: 11,5 g / l
  • Temperatur til forbrug: 11 ° C

 

 

 

Kr.550,-    2 0 YEARS OLD 

Grof Degenfeld 5 puttonyos Aszú 2008

 

 

grev Degenfeld, Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, alc. 10% vol. Restssukker 173 g/l, Acid 11,0 g/l Musealsk vin, det er ikke på markedet!

Store, klassiske Tokaji vintage tør, varm sommer, efterfulgt af en tidlig, men selv modning af de ædle øjne er vidunderlige .. Den botrytis var til stede i den fineste form af kerner perfekt uudviklede, smagen minder af tørret frugter. Rigdomme er ikke kun ekstraordinært sukkerindhold men frugtagtig syrer manifesteret sig. Friske og præcis, sprød konsistens, lange smag og en perfekt balance..

 

 

 

Kr.650,-    20 YEARS OLD!

Grof Degenfeld 5 puttonyos Aszú 2008

grev Degenfeld, Tokaji Natur Essencia 1999, 0,25 L alc. 2,5% vol., restsukker 563 gr./liter!

Gæret mere end 10 år i 136 liters “gönci egetræsfad” før aftapning.  Der er en absolut mesterværk. Denne unikke Tokaji Naturessencia nektar fremstillet af saft, der løber spontant af druenes vægt, uden at presses på druen. Denne ædelsøde vin indeholder 563 gram sukker per liter og er meget sjælden. Denne meget specielle Naturessencia er født kun i særlige år, og da kun i meget lave mængde, i en begrænset antal flasker. Af disse Tokaji Naturessencia er kun 599 flasker blev fyldt i 1999. OBS! En af verdens dyreste vin er fra Ungarn! En flaske TOKAJI ESSENCIA 2008 er solgt for 265.400,- kroner! Vinen er kun lavet i 18 flasker 0,5 liter/fl.!                                  https://fortune.com/2019/03/09/most-expensive-wine-hungary/?fbclid=IwAR3HVdINGuFRsE9FARoK4SR8BnzbCtV7VyM9Y3nXbFjKR19KHwcwmYcfbog

Kr. 1875,-

20 YEARS OLD

Billedresultat for Tokaj-Hetszölö Billedresultat for økologisk mærke eu 47 hektar i alt!

Tokaj-Hétszölö(7 druer) betyder de 7 bedste stykker vinmarker og ligger på bjerget af Tokaj. Tokaj-Hétszölö kan dateres tilbage til 1502, hvor de 7 bedste stykker jord til dyrkning af druer blev samlet under ét. Tokaj-Hétszölö ligger på et syd-sydøstvendt plateau, der dækker et areal på 47 ha, hvor jorden i overfladen består af ler, som hviler på en hård vulkansk undergrund.Den ubestridte konge af ungarske vinmarker er placeret til den nordlige del af landet, 200 km øst for Budapest. Denne legendariske placering producerer exceptionelle vine, beskyttet siden 1772 som den første oprindelsesbetegnelse tildelt i hele verden – 83 år før Bordeaux vine blev officielt klassificeret. Siden dengang har Tokaj-Hétszölö haft mange forskellige ejere, heriblandt det østrigsk-ungarske aristokratiet. Efter en turbulent 20. århundrede, den prestigefyldte Tokaj-Hétszölö Estate blev en af de Michel Reybier vinmarker i 2009, slutter Cos d’Estournel, Saint-Estèphe Grand Cru classé, Château-Marbuzet og Goulée Médoc. Den vidunderlig historie fortsætter, fra 2015 er hele 47 hektar bio dyrket!

Tokaj-Hetszölö, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2004, alc.10,5 % vol. restsukker 165,0 g/l, Acid 8,9 g/l   Meget rig i næsen, hvor finder vi abrikos, citrus, melon og nogle ananas. Vi får den samme frugtighed på ganen sammen med rigdom, kompleksitet og fremragende balance mellem sukker og surhedsgrad. Denne vin er dog koncentreret, det har så dejligt surhedsgrad at vi nemt føler som at bede om en anden glas.
Druesort: Furmint 100% Terroir Hétszőlő enkelt vingård, sydlige eksponering.  Det er tyk, løs jord med mere komplekse vulkanske undergrund. Udbytte 20 hl/ha, 13-15 år alder vinstokke. Plantet 5555 stk. vinstokke/ha Vinfremstilling ‘Aszu’ bær udblødt i frisk juice, gæring på egetræsfade i tid 2,5 år. Vinen er en perfekt ledsager til desserter med nødder eller frugt og til blå skimmelost, stærk ost. Derudover er den fantastisk til gåse-, andelever eller krydrede orientalske retter. Vingårdens filosofi: “Vi tror, at vi med økologisk tilgang kan beskytte vitalitet af vinstokke og så har en bedre kvalitet nu og i fremtiden. For at være i stand til at kommunikere denne filosofi bruger vi kun vores egne druer til at oprette Hétszőlő vine. “(Gergely Makai, teknisk direktør)

Kr. 400,-

Billedresultat for hetszolo tokaji aszu 5 puttonyos 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokaj-Hétszölö, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008   Vinen har en flot, gylden gul farve med tunge gardiner. Duften er kompleks med abrikoser, citrusfrugter og lidt melon efterfulgt af nødder. Smagen er fyldig og rig på tørrede frugter og valnødder. I eftersmagen afsløres hints af karamel og vanilje. Det høje sukkerindhold afbalanceres fint af en let syre.
Vinen er en perfekt ledsager til desserter med nødder eller frugt og til skimmelost. Derudover er den fantastisk til foie gras eller krydrede orientalske retter. Fik Decanter Gold i 2015! Serveres ved 10 °C.

Award Image

            Kr. 400 ,-

           

 

 

 

Tokaj området  

“Nullum vinum nisi hungaricum – Ingen vin uden ungarer ” – sagde Maria Theresia, kejserinde af Østrig og drønning af Ungarn (1740-1780). Og det er der selvfølgelig en  grund til. Ungarn har et enestående mikroklima (vulkanske jord med ler og tufa) til vindyrkning, og derfor har har ungarske vine en meget karakteristisk forfriskende aroma.  Tokaji er honning på flaske
Den nordligste region hedder Tokaj-hegyalja. Tokaj er navnet på hovedbyen, en lille pittoresk by, som har givet navn til en af verdens store og legendariske vine: den første naturlige dessertvin i verden, Tokaji Aszú.                                                                                  Den 11. oktober 1737 udstedte kejser Karl d.VI.  en lov, der gjorde Tokaj til et selvstændigt vindistrikt, som kan gøre krav på at være verdens ældste appellation.  Tokaji vin blev genstand for verdens første appellation kontrol , etableret flere årtier, før portvin (Douroregionen 1758), og over 120 år før klassificeringen af Bordeaux. Kun i Tokaj-distriktet kunne man fremstille vine med navnet Tokaj, og man skulle have tilladelse til at beplante nye marker. Endvidere skulle vinen lagres i “gönci”fade, dvs. fade à 136 liter, som blev stemplet med det kongelige mærke, der ses til  overst.                                                             Sød og ravgul dessertvin, den mest anerkendte ungarske vine i verden, vinen, der blev skænket ved Europas hoffer og som Solkongen, Louis XIV. kaldte “Vinum regum, Rex vinorum” – Vinenes konge, Kongernes vin”.                                                                                        ”C´EST LE ROI DES VINS ET LE VINS DES ROIS. ” MED DISSE ORD SKAL LUDVIG DEN XV. HAVE RAKT SIN MAITRESSE MADAME DE POMPADOUR ET GLAS TOKAJI ASZÚ.
MEN DEN ÅNDRIGE UDTALELSE ER IKKE HANS: DEN STOD ALLEREDE PÅ SOLKONGEN´s, LUDVIG DEN XIV.´s TID UD FOR TOKAJI VINEN PÅ ET MENUKORT VED HOFFET.                                                                                                                                  
DEN LATINSKE VERSION AF DENNE SÆTNING – VINUM REGUM, REX VINORUM- OG PÅ DANSK – KONGERNES VIN, VINENS KONGE-, SOM I DAG BRUGER FOLK FLITTIG TIL BAROLO, MEN ALTSÅ HØRER TIL TOKAJI, SOM ER VERDENS FØRSTE NATURLIGE DESSERTVIN.                                                                                                                  Latinske version må Tokaji vine af særlig god kvalitet stadig have stående på sin etiket, så STOP PLAGIAT nu.  

Hvad er det så, der er så enestående ved denne vin? De tre hvide druesorter: Furmint, Hárslevelü, (lindeblad) og muscat angribes i gode år – mellem de to floder Tisza og Bodrog i ly af Karpaterbjergene –  af den ædlæ råddenskab (botrytis cinerea), som også kendes i sauternes, da de har lært af ungarerne efter ca. 200 år, da ungarer har fremstillet den første Tokaji Aszu:)                                                                                                                              De angrebne druer af “den ædle råddenskab” (aszú) skrumper ind, bliver rosinagtige og håndplukkes, efterhånden som de angribes af svamp, og lægges i såkaldte puttony -plukkekurv- , og puttony er samtidig en måleenhed for sødmen i den berømte Tokaji Aszú.

 
De søde druer kaldes aszú – hvilket betyder “indskrumpet” på ungarsk – og i en plukkekurv kan der være ca.25 kg af dem.
Mens de normale druer forvandles til vin, æltes de søde aszú-druer til en “frugtmos”, der bruges til at søde vinen med, og alt efter hvor mange puttonyos (altså plukkekurve) man kommer i vinen, bliver den mere eller mindre sød. Jo højere puttony-tal, jo sødere, jo federe, jo fyldigere, jo sjældnere og jo dyrere er vinen. I dag fremstilles ca. 70% tør, halvtør kvalitets hvidvin. Blå drue må ikke dyrkes i området!                                                              Nogle årgange er holdbare i op til tyve år, nogle måske endnu længere. Crown Estates vinmuseum har vine helt tilbage fra 1680.

Sædvanligvis bruger man 3, 4,* 5, eller 6 puttonyos til et fad vin à 136 liter, men man kan også lave en meget sød vin, Eszencia, som er næsten ren essens med et sukkerindhold på op til 800 g/liter. Den fremstilles i sagens natur ikke i store mængder, og betragtes naturligvis som et klenodie.  Så prøv en billig version først, som Tokaji Late Harvest, som er ikke baseret på Aszú, og så den rigtige vare og glæd dig selv med 5-6 puttonyos og hvorfor ikke en Aszu Essencia eller Essencia?                                                                                   Ifølge ny Tokaj vinlov, at 3 og 4* puttonyos  bliver der ikke fremstilles nogen ny årgang fra 2013!                 

3 puttonyos: 60 – 90 gram sukker per liter  *                             • 4 puttonyos: 90 til 120 *stoppet fremstillingen fra 2013          • 5 puttonyos: 120 til 150                                                                  • 6 puttonyos: 150 til 180                                                                • Aszu Essencia: 180-450                                                             • Essencia: 450-900,                                                                       Prisen er for 1 fl. Essencia 0,25 l ca. 1500 kr.+moms

 

 

Et svar til TOKAJI ÆDELSØDE VINE

  1. Pingback: Tokaji, vinsmagning på AOC | MADARKITEKTERNE

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *