ARTIKLER

Ungarske vine tilbage i verdenseliten

Kilde: “hotel & restaurant” – Maj 2006 – af Merete Munk

Der er ingen tvivl om, at ungarerne  producerer vin, der er med i verdenseliten. Siden kommunismen faldt i 1989 har de kæmpet for at komme fri af produktion af vin til massekonsum i Østblokken. I stedet ville de skabe kvalitetsvin til de kræsne partnere i EU – i skarp konkurrence med New World- der er en betegnelse for nye vinlande som Australien og New Zealand. De ungarske vine er imidlertid helt forskellige fra de oversøiske vine, de er om noget ” europæiske” i stilen. Elegante, nuancerede og drue- typiske. Desuden produceres Tokaji – kongernes vin, vinens konge – igen efter de klassiske forskrifter. Der, hvor ungarerne har fokuseret mest, er inden for teknologien. Selvfølgelig er der nyplantede vinmarker, og dyrkningen af markerne foregår maskinelt og effektiv, men endnu vigtigere er det, at hygiejnen i kældrene, tapningen af vinen samt opbevaringen under modning er blevet højteknologisk. Vi har set nærmere på landet i Donau-dalen.

Landet omkring Donau
Ungarn ligger i Donau-dalen. Floden deler landet i to dele – samtidig med- at den er grænseflod til Slovakiet. Landet består primært af sletteland i læ af Alperne. Centraleuropas største sø- Balatonsøen- ligger i Ungarn. Der er fastlandsklima med varmt forår som i Italien, varme, tørre somre og kolde vintre. Enkelte områder har forholdsvis høj luftfugtighed, andre områder har problemer med frost, mens store områder har problemer med tørke.
Der produceres cirka fem millioner hl vin i Ungarn på cirka 130.000 hektar vinmarker. Heraf ligger to tredjedele i området øst for Donau mod den rumænske grænse. Området kaldes Alföld, Den Nedreungarske slette med Pusztaen, der tidligere var en uopdyrket, vidtstrakt slette. Den er i dag Ungarns bedste landbrugsjord. På grund af den udbredte tørke, kan det være et problem at få druer af høj kvalitet. Det er også mest druer til sekt til det tyske marked, der produceres her.
Ungarn har fire vigtige vinregioner: Matra-alja, ( alja betyder foden af bjerge) Eger-Bükk-alja og helt oppe ved den russiske grænse øst for Donau mod Slovakiet,                          Tokaj-hegyalja.

“Tyreblod” fra Eger, Ungarns burgognedistrikt
Eger har sydvendte vinmarker på skråninger og bløde bakker. Regionen ligger i det nordøstlige Ungarn, og her kommer foråret sent. Legenden om “tyreblod” stammer fra et stort slag mod tyrkerne i 1552, hvor de troede, at ungarernes “røde” tænder skyldtes tyreblod og ikke rødvin. Navnet kendes også fra Szekszard området. Vinen hedder Szekszardi Bikaver på ungarsk, den er en mærkevare og indeholder blandt andet druerne Kekfrankos, Cabernet Sauvignon, Medoc Noir, Blue Oporto, Merlot og Kadarka. Her laves røde vine på enkeltdruer, således som det er blevet populært i New World: Cabernet Sauvignon og Merlot og desuden på blandinger af for eksempel Merlot og Kekfrankos. Hvide vine på Chardonnay og Olaszrizling er blevet populære, så vine på områdets traditionelle drue, Leanyka er svære at finde.
Vest for Eger ligger der utallige vinmarker på Matra-bjergenes skråninger. Der produceres hvidvine på druer plantet i 60’erne og 70’erne, druer som franske Chardonnay og Sauvignon Blanc, tyske Müller, Thurgau, østrigske Grüner Veltliner og italienske Welschriesling og Traminer. De traditionelle druer, Harslevelü (Lindeblad) og Leanyka (Pige), Kiralyleanyka(Prinsesse) giver også fine vine. Der dyrkes også blå druer i underdistriktet Nagyrede. Den mest berømte vingård er “Gyongyos udt.Johnjos Estate”, der ejes af St. Ursula i Bingen og drives af” den flyvende kældermester”, englænderen Hugh Ryman. Hans bedste vine er på Chardonnay og Merlot. Her produceres desuden koshervin.
Bükk-alja området er skærmet af Bükk(Bøge)-bjergene. Der produceres især mousserende vin på Welschriesling og Furmint.

Tokaji er flydende guld, honning på flaske
Den nordligste region hedder Tokaj-hegyalja. Tokaj er navnet på hovedbyen. Mellem de to floder Tisza og Bodrog i ly af Karpaterbjergene angribes druerne i det fugtige efterår af ædelt råd. Der produceres udgæret grundvin, Szamorodni Szaraz(tør) og Szamorodni Edes(sød)  på druerne Furmint, Harslevelü og Muskat. Den førstnævnte er tør, fordi der ingen angrebne druer er med i gæringskarret, den bliver halvtør, hvis der havde været angrebne druer med, men ikke nok til, at man vil håndplukke til puttonyos, som er kurve med 20 til 25 kilo angrebne druer.
Kældermesteren tilsætter frugtmosen fra tre-, fire-, fem-, eller seks puttonyos til et “gøncifad” med 136 liter udgæret grundvin. På etiket eller flaskehals kan man læse, hvor mange puttonyos, der er tilsat. Området indgik en række joint-venturekontrakter efter murens fald. I dag kan udlændinge eje jorden alene. Vest for Donau, syd for de lave udløbere af Alperne, ligger det nordlige og sydlige Transdanubien og Balatonsøen.

Ungarns bordeauxdistrikt
I det sydlige Transdanubien ligger Villany-Siklós, Mecsek-alja og Szekszard. Mecsek-alja er hvidvinsproducerende de to andre rødvinsproducerende. I det nordlige Transdanubien ligger vinslottene Balatonboglár, syd for Balatonsøen: Badacsony, Balatonrured,Csopak, Etyek, der er en af de nyeste og Somló, der er Ungarns mindste. Den øvre ungarske slette strækker sig ind i Østrig og Slovakiet. Her ligger Mór, Aszár-Neszmély og Pannonhalma, Sukoró-alja og helt ved Ferö-tó (Neusiedlersee) Sopron, der kaldes den ungarske Burgenland.
Det sydligste af vindistrikterne, der ligger ved den kroatiske grænse er Villany, Siklos, hvor romerne allerede dyrkede vin for over 2000 år siden, da området var under romersk herredømme og hed Pannonia. Det er især i det østlige område, der i dag dyrkes fremragende vin på især franske druer. De gæres som éndruevine eller som blendede. I Siklos området er det især hvide vine på franske og italienske druer. Området har Ungarns varmeste og mest solrige klima, der giver lang modningssæson.

Enestående mikroklima
Der var været produceret vin ved Balatonsøen siden romerne besatte landet. Vinen var endog så god, at den blev sendt til den romerske kejser. I Badacsony-distriktet er jorden meget let at opvarme basaltklippen i undergrunden og løs i overfladen. Søen giver området et helt enestående mikroklima og det er primært hvidvin på Pinot Gris og Welschriesling, der produceres på vinmarkerne på terrasserne på søbrinkene. Også Sylvaner, Muskat og Gruner Veltliner. Der dyrkes også vin på traditionelle ungarske druer som Keknyelü og Zöldszilvani.
Del Balaton i det sydlige Balaton er en af landets nyeste vinregioner. Det er internationale druer, der dyrkes Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer,  Semillon, Welschriesling og Muskat Ottonel. Den lokale drue, Leanyka og til rød vin Pinot Noir og Merlot. På de fleste etiketter står der “Balaton”- “Lake Balaton”- eller “Balatonboglåri district”. Sidstnævnte distrikt producerer desuden mousserende vin på Chasselas ligesom i Luxembourg og Schweiz.

2 svar til ARTIKLER

  1. Alex madsen skriver:

    Flot og lærerig artikel

  2. Laszlo skriver:

    …og vine smager endnu bedre 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *