Akutyafáját

Akutya -2008- fáját, St. Andrea
Laszlo’s Vin: 65,-
www.vinforum.dk af:Jørgen Mønster Pedersen

Blomstrende, ja forsommerblomstrende er det umiddelbare indtryk, man får, når man stikker næsen ned i glasset med akutya 2008 fáját. Blomsteraromaerne holder sig i munden, og det er næsten som at drikke hyldeblomstsaft, altså på den gode måde med lidt alkohol i.

Nej, lad os nu være seriøse. Denne vin er en såkaldt Cuvée, og i centraleuropæisk sprogbrug betyder det normalt, at vinen er et blend af forskellige druesorter, oftest lokale druesorter med et par internationale sorter.

Akutya 2008 fáját består af Hárslevelü, Leányka, Chardonnay og Traminer, og det er Hárslevelú (der oversat fra ungarsk betyder lindeblad), der giver det vidunderligt blomstrende, men ikke overparfumerede præg til vinens aromaer.

Vinen er mellemfyldig med en fin naturlig syre og en meget fin afvikling i munden uden generende bismage. Årgang 2008 er her (april 2011) grebet på det optimale tidspunkt, hvor hvalpefedtet er væk, hvor primæraromaerne fra de forskellige druesorter lige har haft tid til at finde sammen, og hvor vinen stadig fremtræder som en frisk vin uden nogen form for fadlagring.

Eger, som er det område, vinen kommer fra, ligger nordøst for Budapest, og Eger er kendt for sine Cuvée’r, så vel hvide som røde.

Med sin blomstrende, rene og samtidig komplekse stil, kan akutya 2008 fáját minde lidt om de gode, hvide Bordeaux-blends, men hvor disse ofte sovses til i fad, står denne vin rent frem som et meget smukt eksempel på et blend, hvor traditionelle lokale druesorter får tilført lidt raffinement og kompleksitet med en lille procentdel internationale sorter.

Det ungarske navn på vinen, Akutya fáját, skulle ifølge importøren, ungarske Laszlo Kacsor, betyde noget i retning af ’Det var godt nok sørens’, underforstået, at vinen smager så godt.

Akutya fáját findes også i en glimrende rødvinsudgave fra 2007/2008.

Dette indlæg blev udgivet i Info. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *